:

Programmok

XIV. Tatai Patara

Magyarország legnagyobb török kori fesztiválja bemutatja ezt a történelmi korszakot múzeumi szakemberek és történészek bevonásával.
Nemzetközi íjászveseny (SK-HU résztvevőkkel)
Hagyományőrzők bemutatója 4 országból.
Nemzetközi „Deák Patara”

Pinokkió fesztivál Kamocsán

A rendezvény a gyermek és a fiatal korosztályra épül, de résztvevői a régió lakossága, civil szervezetek és önkormányzatok képviselői is. A zero waste vonal, a hulladékkezelés, a reform ételek megismertetése, az egészséges életmód programok és a nemzetközi focitorna (Komárom-Esztergom megye ifjúsági csapatai) a XVI. századbeli mesterségek interaktív bemutatóját (ács, bognár, kádár, stb.), és a határon átnyúló kiállítást „Élet a XVI. században” címmel.

Középkortól az Újkorig

A kétnapos fesztivál ideje alatt a résztvevők történelmi korokat elevenítenek meg (gasztronómia, ékszerkészítés, lovagi tornák, versenyek, történelmi mesék és előadások, jurtázás, hagyományőrök stb.).
Nemzetközi néptánc találkozó.
Történelmi előadók, táborvezetők, gasztronómiai szakemberek és önkéntes segítők foglalkoznak a fiatalokkal. Közös határon átnyúló szervezéssel valósul meg a gyermekek és fiatalok bevonásával, kb. 40 állandó fő táborlakóval.

Középkortól az Újkorig záró konferencia

Célja, hogy a határmenti együttműködés jegyében szervezett rendezvények kimeneteiről beszámolókkal támasszák alá a közösen elért eredményeket. A konferencia résztvevői lesznek a projektbe bevont gyermekek és fiatalok, a régió önkormányzatai, civil szervezetei, 3 szakmai előadóval történelmi és idegenforgalmi témában. A fiatalok kiállítást szerveznek, a rendezvényekről képanyaggal számolnak be. A konferencia sajtótájékoztatóval egybekötött, a közös kiadvány bemutatásának helyszíne.

Készülni fog még egy átfogó kiadvány is, amely a nagyrégióban fellelhető történelmi és hagyományőrző rendezvények összefoglalójaként, olyan települések bemutatásával, melyek hozzájárulnak a tradíciók megőrzéséhez. A kiadvány előkészítéséhez egy regionális desztinációanalízisre és fotóanyag összegyűjtésére kerül sor. Célja, hogy a régiót összekapcsolja az idegenforgalommal, a nagyrégióban élő és az idelátogató turisták számára láthatóbbá és ismertebbé tegye a Duna két vonalán zajló rendezvényeket.